katonjatek.hu blog

Ökodesign, ökotippek, ökomegoldások a mindennapokra. Környezetbarát játékokkal a holnapért. KARTONJATEK.HU hivatalos blogja.

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

Karácsonyi készülődés az ételek-italok tükrében.

2009.12.15. 11:16 - antiplastik

Címkék: bevásárlás környezetkímélő karácsonyi készülődés energiamegtakarítás

Még 9 nap van Karácsonyig!

Ilyenkor már mindenki készülődési lázban ég. Az ajándékvásárlás mellett azonban készülnünk kell a vendégfogadásokra, vagy látogatásokra. Finom vacsorák, ebédek készülnek, előkerülnek a legjobb borok. Ugyanakkor nem árt a konyhában is ügyelnünk a környezetünkre.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyekre ilyenkor tanácsos figyelni. Némelyik talán kicsit már unalmasnak tűnhet, de ismétlésből soha nem elég. Vásárlásnál az első arany szabály, hogy a szezonális, és a környéken termesztett termékeket részesítsük előnyben. Ezek kisebb utat tesznek meg a vásárlóig, így kisebb a széndioxid kibocsátás, azaz kisebb a káros hatás is a környezetünkre. Persze sokan kedvelik a déli gyümölcsöket, és nyilván nem kell ezekről sem lemondani, de amikor alma és alma között választunk, jusson eszünkbe a fenti mondat.

 

Vigyünk magunkkal bevásárló táskát! Erről már korábban is írtunk az ajándékötleteknél. Ne féljünk szólni, hogy nem kérünk nejlonzacskót, mert egy nagyobb bevásárlás után 15-20 db zacskó is összegyűlhet.

 

Bevásárláskor, gondoljuk át, hogy milyen kiszerelésű termékre van szükségünk. Üdítőből, ha sok vendéget fogadunk, nyugodtan választhatjuk a nagyobb palackokat.

A zöldségesstandnál, pedig biztos mi is összeválogathatjuk a zöldséget, nem kell feltétlenül az előrefóliázott paprikát választani. Kisebb bevásárlásokat gyalog is, vagy kerékpárral is elintézhetünk. Akár az egész család is biciklire szállhat, amely közös élménynek sem rossz.

Főzésnél.

A környezetvédők szerint, a gáztűzhely jobban kíméli a környezetet, mint a villanytűzhely. Ennek egyszerű oka van, a gázlángot jobban lehet szabályozni, ezáltal mindig csak olyan fokozaton főzünk, amire szükségünk van. (ezt személyesen én is megtapasztaltam, és én is a gázra szavazok) Azt vettem észre egyébként, hogy a profi és hobbi szakácsok is a gáztűzhelyt kedvelik.

Az elektromos főzőlapok közül, az indukciós főzőlap javasolt. Ennek működése tényleg energiatakarékos. Ezenkívül vannak apróbb szabályok, amelyek egyáltalán nem új keletűek. Ilyenek például, hogy tegyünk az edényre fedőt főzésnél. Olyan főzőfejre vagy főzőlapra helyezzük az edényt, amelynek mérete azzal megegyezik. Kis mennyiségeket, kisebb edényben készítsünk el.

A sütőnél is van néhány okosság. :-) A légkeverős sütők hatékonyabbak, ezért hamarabb sül át az étel, illetve nem mindig kell a sütőt előmelegíteni. (pl. Muffin)

Amikor mélyhűtött étel engedünk fel, sokszor nyúlunk a mikrohullámú sütőhöz. Ugyanakkor, ha időben kivesszük a mélyhűtőből az ételt, szobahőmérsékleten is tökéletesen felolvad.

Mosogatásnál.

Azt mostanra más sokan tapasztalták, hogy a mosogatógép kevesebb vizet használ, mint a hagyományos folyóvizes mosogatás. Az viszont még nem terjed el, hogy a vízcsapra is lehet olyan porlasztófejet szerelni, amely összekeveri a vizet és a levegőt, így kevesebb vizet használva, ugyanolyan hatékonyan mossa le a gyümölcsöket.

 

 

 

Kellemes készülődést!

A kartonjatek.hu csapata

A bejegyzés trackback címe:

https://kartonjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr431599374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása