katonjatek.hu blog

Ökodesign, ökotippek, ökomegoldások a mindennapokra. Környezetbarát játékokkal a holnapért. KARTONJATEK.HU hivatalos blogja.

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

Régipulcsi = újrasál

2010.02.15. 15:45 - antiplastik

Címkék: design eco újrahasznosítás business kötés horgolás

Kallódik a szekrényedben olyan kötött pulóver, amit már nem akarsz hordani, de ugyanakkor kidobni is sajnálsz? Küldd el a Reknit-nek - 30 dollár kíséretében - ahol Avanian mama legombolyítja a számodra oly kedves fonalat és köt belőle valami szép, új, divatos kiegészítőt. A mama minen hónapban csak egyfélét köt, februárban például kesztyűket. Hogy mit köt az aktuális hónapban, azt a honlap látogatóinak szavazati döntik el.

Ez a pofon egyszerű ötlet - az újrahasznosítás gyönyörű iskolapéldája - Haik Avanian örmény származású, amerikában élő grafikustól származik. Az ő családjában nagy hagyománya van a fonalak újra felhasználásának.  Van egy kötött holmijuk ami már 40 éve jelenik meg mindig új formában a családi ruhatárban.

Haik a Reknit létrehozásával két legyet ütött egy csapással: biztosít egy kis plusz jövedelmet a kedves - és minden bizonnyal szorgos - mamának, és ráirányítja a figyelmet az újrahasznosítás egy kézenfekvő, de mára feledésbe merült módjára - a ruhák átalakítására.

Érdemes meglátogatni a Rekn.it honlapot, mert közvetlen és vicces stílusa olyan meggyőző, hogy az ember már rohan is a szekrényhez alapanyagot keresni az esti relaxációs kötögetéshez!

A bejegyzés trackback címe:

https://kartonjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr631760458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0123evian (törölt) 2010.02.15. 22:44:02

én ezt bárkinek megcsinálom dollár, és amerikai postaköltség nélkül is...:)

legyelkecske 2010.02.15. 23:33:14

Kizárólag kézzel kötött pulóverek alkalmasak rá, mert a gépikötöttnél szabógéppel vágják az anyagot, így a fejtésnél bazisok darab 20 és 40 centi közötti fonaldarab lesz a végeredmény, azt meg csomózgassa tőlem bárki akár dollárezrekért.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.02.16. 06:54:34

Hmm, kétlem, hogy ő találta volna fel, hogy vissza lehet bontani a pulcsit, és mást készíteni a fonalból. Egy kicsit olyan ez, mint Picasso: az öcsém már 5 évesen ugyanolyanokat rajzolt, csak Picassonak előbb jutott eszébe, hogy ezeket a firkákat el is lehet adni.... Gondolom, sok amerikai (és sok hazai is) azt gondolja, hogy a pulcsi a plázában terem, és ha egyszer megunta, akkor vége. Persze MILF-nek igaza van, csak a kézzel kötött az oké.

Mocoria 2010.02.16. 08:57:19

Nem olyan könnyű ám a lefejtés-újrakötés, mint amilyennek látszik. Az én gyerekkoromban ez nem divat volt, hanem a normál élet része. Ha kinőttem a pulóvert (kézzel kötöttet, persze), az anyukám lefejtette. A fonal (a hordástól, mosástól) olyan göndör volt, mint a birka, nem hasonlított a boltban vett újhoz. Hosszúkás motringokat csinált a fonalból, bevizezte jól, és úgy lógatta fel kötélre, hogy a motring aljára súlyt akasztott. Így a fonal újra kiegyenesedett, és köthető volt.

Volt egy piros-fehér-kék csíkos vastag kötött pulóverem. Az háromszor lett újrakötve... Igaz, hogy egy kicsit mindig más volt a csíkozás beosztása, de a végén már könyörögtem, hogy ne kelljen negyedszerre is azt hordanom. Baromira untam. Jó, azért az hozzá tartozik, hogy az volt az egyetlen pulóverem......

Viszont az tény, hogy mivel ebben nőttem fel, én is újrahasznosító vagyok.

marguerite · http://margueriteclark.blogspot.com/ 2010.02.16. 08:59:49

@Brannagh: nyilván nem ő találta fel, ez inkább szemléletformálás, és egy kedves üzleti ötlet, ami maga is újrahasznosítás, amennyiben újra beviszi a köztudatba, hogy a fonal is reciklálható, nem feltétlen kell kidobni, ha meguntuk. ezt az én nagymamám is tudta, de én már nem nagyon tudok nekiállni. ha sokan ráharapnak az ötletre, és beindul Avanian biznisze, az jó. és ha páran meg elkezdenek otthon dolgozni az ügyön, az is jó. :)

antiplastik 2010.02.16. 09:15:22

@marguerite: Örülök, hogy megértetted az üzenetet! Igen, ez nem biznisz ez SZEMLÉLETFORMÁLÁS! Nem muszáj mindig mindent eldobni! Legyünk leleményesek és kreatívak -mindenki jobban fog járni, nem csak az Avanian família.


süti beállítások módosítása