katonjatek.hu blog

Ökodesign, ökotippek, ökomegoldások a mindennapokra. Környezetbarát játékokkal a holnapért. KARTONJATEK.HU hivatalos blogja.

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

Hóban biciklizni?

2010.01.18. 21:57 - antiplastik

Címkék: bicikli környezet amszterdam

Bizony! Van egy ország, ahol ez természetes. Hollandiában az újév szokatlan havazással indult és Amszterdam utcáit elborította a hó. A kartonjatek.hu csapata épp ebben az időszakban látogatta meg a várost.

 
Meglepődve tapasztaltuk, hogy több nappal korábban leesett havat nem takarították el a járdáról. A hótaposó használata kifejezetten ajánlatos volt még a belvárosban is. A helyieknél érdeklődve, azt a választ kaptuk, hogy annyira nincsenek felkészülve a havazásra, hogy a városnak nem nagyon van só készlete. (ami pedig volt, az már elfogyott)
Még meglepőbb az volt, hogy a bicikliket ugyanolyan intenzitással használták a helyiek, mintha napsütéses tavasz lenne. Ebben semmilyen változás nem volt. Kerékpározott a nyugdíjas, a menedzser (öltönyben!), anyuka a 2-3 gyerekével, a bevándorló, az egyetemista, stb.

Külön figyelmet érdemel az a speciális szerkezet, amelyet a gyerekek szállítására használnak. Ez egy professzionálisan átalakított bicikli, amelynek elejére egy doboz van szerelve és akár 3-4 óvodáskorú gyerek szállítására is alkalmas. A sok biciklis mellett feltűnt az is, hogy bár a fővárosban vagyunk nincsenek dugók. (Oké, itt 800.000-en laknak, de akkor is)

No de mi nem ehhez szoktunk, nem voltunk bátrak, nem mertünk biciklit bérelni hóban. Ehelyett használtuk a villamost és a hótaposónkat. Közben persze arra gondoltunk, hogy milyen jó lenne, ha Magyarországon és Budapesten is így elterjedne a kerékpár használata és talán tennénk valamit magunkért és a környezetünkért is közben. 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kartonjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr681683333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása