katonjatek.hu blog

Ökodesign, ökotippek, ökomegoldások a mindennapokra. Környezetbarát játékokkal a holnapért. KARTONJATEK.HU hivatalos blogja.

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

A szemétszámok szépsége

2010.02.17. 20:58 - antiplastik

Mennyivel hatásosabb megbámulni egy Chris Jordan képet, mint unalmas statisztikai adatokat hallgatni a minket elborító szemét döbbenetes mennyiségéről!

Egy korábbi bejegyzésben már bemutattuk az amerikai fotóst, aki a környezetvédelem elkötelezett híve. Képei megrázó adatok még megrázóbb illusztrációi arról, hogyan romboljuk módszeresen környezetünket és saját magunkat. "Amerikai önarckép" című fotósorozatában  honfitársai által használt és kidobott elképesztő mennyiségű csomagolóanyag és tárgy áll össze hatalmas méretű képekké. (Természetesen photoshop  segítségével.)

Az első kép ihletője Hokusai Katshuhika XIX. századi híres fametszete a Kanagawa hatalmas hulláma. Jordan képén a csónakban ülő halász a mindent elsodró szemét hullámában hányódik. Rajtunk múlik, hogy belefullad-e!

A kép 2,4 millió darab műanyag szemétből áll össze. Ennyiszer 1 font (összesen 1.2 millió kg) szemét kerül a világ óceánjaiba óránként! A képen szereplő szemetet a csendes Óceánból gyűjtötték össze.

Georges Seurat - Vasárnap délután Grande Jatte szigetén című festményének reprodukciója 106 000 darab alumínium italosdobozból készült. Ennyi kerül a szemétbe az USA-ban fél percenként!

 

 Ez nem bambuszerdő! Ez 1,14 millió papír bevásárlótáska. Minden órában ennyit használnak belőle az USA-ban!

Villanykörte univerzum 320 000 fényforrásból. Ennyi kilowatt áramot pazarolnak el az amerikaiak minden percben (bekapcsolva hagyott gépek).

200 000 ember hal meg félévente az Egyesült Államokban, a dohányzás káros mellékhatásai miatt. Pontosan ennyi cigarettásdobozból készítette Jordan ezt a képet.

Sokan szeretnének ilyen csinos melleket. Az USA-ban például 32 ezren havonta! Ennyi mellplasztikát végeznek egy hónapban, és ennyi Barbie babából áll ez a kép is.

2010 a Tigris éve. Ha lesz még egyáltalán tigris. A fekete négyzetet 3200 játéktigris képe keretezi. Ennyi a tigrispopuláció becsült létszáma jelenleg a világon. A hatalmas fekete négyzet az 1970-es években becsült 40 ezres tigrispopuláció nagyságát jelképezi.

A bejegyzés trackback címe:

https://kartonjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr311767356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása