katonjatek.hu blog

Ökodesign, ökotippek, ökomegoldások a mindennapokra. Környezetbarát játékokkal a holnapért. KARTONJATEK.HU hivatalos blogja.

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

Hogyan tehetjük zöldebbé a Karácsonyt?

2009.12.02. 22:33 - antiplastik

Címkék: ajándékvásárlás karácsonyi tippek környezettudatos vásárlás karácsonyi vásárlás

Sorozat indul, hiszen december az a hónap, amikor a legtöbb felesleges
dolgot vásároljuk és a legtöbb szemetet produkáljuk.
Emlékeimben van 1-2 éve egy olyan Karácsony, amikor minden lakó a házunkban
dec. 24-én délelőtt lomtalanított, és estére -mikor mindenki várta a családtagokat- szeméttől kibuggyanó, büdös kukák fogadták a vendégeket a társasház kapujában.

Arról ne is beszéljünk, hogy amikor kicsomagoljuk, a már egyszer becsomagolt ajándékunkat, mennyi szemét keletkezik az ünnepek végére. Az utcákon szinte hömpölyögnek a csomagoló anyagok.....
 
Tippeket gyüjtünk, lépésről lépésre, hogy környezettudatos gondolkodással, hogyan lehetne csökkenteni a szeméthegyeket, és tudatos, átgondolt vásárlásokkal, hogyan tehetnénk zöldebbé a szeretet ünnepét.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. rész A környezettudatos karácsonyi vásárlás toplistája:

1. Készítsünk listát, arról, hogy idén kinek vásárolunk ajándékot és fogalmazzuk meg, hogy mit.

2. Gondoljuk át, hogy annak, akinek az ajándékot vesszük, szüksége van-e rá,
örül-e neki? Vagy nézzük egyszerűen úgy - Mi megvennénk magunk számára a
terméket?

3. Figyeljünk a termékek alapanyagára, és részesítsük előnyben a természetes, vagy az újrahasznosított anyagokat. Újrahasznosított anyagokból azért is érdemes vásárolni terméket, mert ezáltal elősegítjük, hogy egyre inkább hasznosítsa a világ azt, amit már egyszer elő lett állítva.... 
 
 4. Figyeljünk a minőségre! Olyan terméket vegyünk, amelynek tartóssága és
minősége alapján sokáig okoz örömet és nem terheli ideje korán a környezetet.
 

 
5. A csomagolásnál próbáljunk ügyelni arra, hogy a kevés csomagolást
tartalmazó terméket válasszuk. (Például sokszor összecsomagolnak, összefóliáznak a nagyvállalatok szetteket. De nagyon sok az olyan termék is, ahol több a csomagoló anyag, mint maga a termék)

6. Fogalmazzunk meg alternatív ötleteket! Férjnek, feleségnek, nagyszülőknek
(ha már mindenük megvan...,vagy már megint egy borotvahab helyett) ajándékozhatunk közösen ajándékot. Például apának és fiának egy közös építőjáték, vagy nagyinak és unokájának egy közös kötögetős, horgolós készletet. Ez közös élményeket ad, és maradandóvá teszi az ünnepet.

7. Adjuk élményt! Termékvásárlás helyett adhatunk, színházjegyet, koncertjegyet. Készíthetünk ajándékutalványt egy közös kirándulásról...stb.
(Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy ne vesszen feledésbe az ünnepek után!!!!!)

8. Ne vásároljunk olyan dolgokat, amik pazarolják az enerigát.

9. Ne akarjunk rokonainkkal, barátainkkal versenyezni, ki veszi a nagyobb,
több ajándékot....

10. Ajándékozzunk a rászorulóknak! Válasszunk ki otthon olyan dolgokat, amire már nincs szükségünk. Játékot, melyet a gyerekek már kinőttek, meguntak (pl. Mikulásgyár, de számos ilyen hely van még). Azonban tanácsos olyan ruhát, könyvet, játékot stb kiválasztani, aminek örülnek a megajándékozottak (lásd 2. pont) és jó állapotban vannak.

11. Készítsünk ajándékot már meglévő, otthoni alapanyagokból.

12. Válasszunk olyan ajándékot, amely a környezetudatos gondolkodást támogatja, vagy segíti a hétköznapokban. (ökokiadványok, PET-préselő, szelektív kuka otthonra... stb.)


Folyt köv! Jó készülődést!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kartonjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr241570035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása