katonjatek.hu blog

Ökodesign, ökotippek, ökomegoldások a mindennapokra. Környezetbarát játékokkal a holnapért. KARTONJATEK.HU hivatalos blogja.

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

Optika és design

2012.02.15. 07:00 - antiplastik

Címkék: design térkép földrajz távcső galilei földgömb olasz.palomar

"Mekkora ötlet!" - halljuk számtalanszor, mikor valaki kezébe veszi egyik különleges termékünket, a Gyűrött térképeket. És tényleg hatalmas ötlet, hogy nem kell a térkép-visszahajtogatás sziszifuszi munkájával bíbelődnünk (lehetőleg elszakítás nélkül). Arról nem is szólva, hogy mennyivel trendibb egy ilyen design térképpel a kezünkben kóborolni egy ismeretlen városban, mint egy félig szakadt hagyományossal.

A Gyűrött város ötlete az olasz Palomar cég designerének, Emanuele Pizzolorussonak  fejéből pattant ki. A Palomar egy nagymultú - 1956-ban alapított - firenzei optikai cég. Termékeik a világ, sőt a világegyetem felfedezésére ösztönöznek, hagyományos technológiák felhasználását a legmodernebb designnal ötvözve.

Lásd Galilei szemével a világot! A Palomar Galilei teleszkópja pont olyan rendszerű, méretű és anyagú, mint a híres olasz csillagász első, 1609-ben bemutatott távcsöve.

A modern optikai technológiának köszönhetően, ez a távcső kiválóan alkalmas az égbolt titkainak fürkészésére.

Palomarék szerint a város olyan, mint az égbolt, tele apró meglepetéssel, felfedezésre váró értékes kis részlettel. Ebből kiindulva alkották meg a városi utazók "Galilei távcsövét", a Zoomart-ot. Ez a finom kis eszköz hatszoros nagyításra képes, kézi fókuszálással, hogy egyetlen párkány, erkély, szobor, vagy freskó részlete se maradjon rejtve a műértő turista szeme elől. A kidolgozott belső letisztult, egyszerűen szép külsővel párosul - amúgy olaszosan. Művészettel a művészetért!

Odnom = Mondo (Világ) visszafelé olvasva. Az Odnom földgömbön a fél világ a feje tetejére állt. A déli félteke fordítottan jelenik meg rajta, de a talapzatra épített tükör segítségével minden visszakerül a helyére. Az Ondom földgömb optikai játéka az  északi félteke dominanciáját hivatott érzékeltetni.

 www.palomarweb.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kartonjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr424104551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása